Nailbey Mah. Kazım Efendi Sokak. 11/A Merkez/Elazığ yonetim@elazigeczaciodasi.org.tr 0424 238 80 80

İLAÇ İMHASI HK.


BilindiÄŸi üzere, Eczaneler ve Eczane Hizmetleri YönetmeliÄŸinin 41. Maddesi; ‘’Eczane sahip ve mesul müdürü, ilaçların miadını düzenli olarak kontrol eder. Bozulan ve miadı geçen ilaçları imha edilmek üzere satıştan kaldırması, ayrı bir alanda saklaması gerekir.’’ ÅŸeklindedir.

Odamız, bölge illerimizin SaÄŸlık Müdürlükleri ile Elâzığ, Bingöl ve Tunceli genelinde eczanelerimizde miadı geçmiÅŸ ilaçların imhası konusunda çalışma yapmıştır. Bu çalışma neticesinde Ä°mha iÅŸlemlerinin odamız aracılığıyla yapılması için hazırlıklar tamamlanmıştır.

Eczanelerimizde bulunan miadı geçmiş ilaçların imha işlemi, ITC (İnvest Trading Consulting) AG şirketi aracılığı ile yapılacak olup, ITC den lisanslı damperli kamyonla da nakliyesi sağlanacaktır.

Nakliye bedeli ve Ä°mha bedelinin 20 kg’a kadar olan kısmı odamız tarafından karşılanacaktır. 20 kg üstü olan kısım ise kilogram bedeli 15TL + K.D.V. ÅŸeklinde eczacılarımızdan tahsil edilecektir.

 

İlaç imhası için eczacılarımızın izleyeceği yol şu şekildedir:

Kırmızı-Yeşil-Kontrole tabi ilaçlar:

  1. Ä°laç imha iÅŸlemi, kırmızı-yeÅŸil-kontrole tabi ilaçlar ve diÄŸer ilaçlar olmak üzere ayrı ayrı yapılacaktır. Kırmızı-YeÅŸil-Kontrole tabi ilaçlar için dilekçe ile birlikte tek liste hazırlanarak tüm ilaçların tek bir koliye konulması önemlidir.
  2. Kırmızı- yeÅŸil-kontrole tabi ilaçlar için Ä°TS yönetim panelinden ‘’Deaktivasyon Talep OluÅŸturma’’ butonuna tıklanır. Deaktivasyon sebebi ''miat nedeniyle'' seçilir.
  3. Açılan ekranda sayı ve adetler karekodlar ile karşılaÅŸtırılır. Excel çıktısı alınır. Ä°lgili çıktı onaya gönderilmeden alınmalıdır. Ä°laçların tam olması halinde ‘’Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü Onayına Gönder’’ butonuna basılarak SaÄŸlık MüdürlüÄŸü onayına gönderilir.Eczanede mevcut bulunan ilaçlar onaya gönderilir. YeÅŸik-Kırmızı-Kontrole tabi ilaçlar için its yönetim panelinden alınan excel çıktısının düzenlenerek getirilmesi yeterlidir. Ekte dilekçe örneÄŸindeki listeyi beyaz reçeteli ilaçların imhasını yapacak meslektaÅŸlarımız kullanabilirler.
  4. SaÄŸlık Müdürlü Onayına gönderilecek ilaç listesinden 4 nüsha çıktı alınır (Belgelerin her sayfasında kaÅŸe-imza olmalıdır), imha edilecek kırmızı-yeÅŸil-kontrole tabi ilaçlar bir koli içinde SaÄŸlık MüdürlüÄŸüne götürülmek üzere hazırlanır.
  5. BaÄŸlı bulunulan Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸüne hitaben ekte bulunan dilekçe ve yine ekte bulunan ITC INVEST Firması’na ait imha yazısı formu eczacılarımız tarafından eksiksiz doldurularak ilaçlar ve ilaç listesi ile birlikte Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü’ne teslim edilir.
  6. Koli Üzerine görünecek ÅŸekilde eczane ismi, eczanenin bulunduÄŸu il, kontrole tabi ve Ä°MHA yazılmalıdır.
  7. Ä°laçlar eksiksiz ve kutu bütünlüÄŸü tam ise SaÄŸlık MüdürlüÄŸü tarafından teslim alınır ve 4 nüsha olarak verilen çıktıdan bir tanesi SaÄŸlık müdürlüÄŸü tarafından alınır ve kutu mühürlenir.
  8. İmha işlemi tamamlandıktan sonra ITC INVEST FIRMASI tarafından onaylanıp gönderilen form eczacılarımıza odamız tarafından ulaştırılacaktır.
  9. Ä°mha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünleri kesinlikle bulunmayacaktır.
  10. Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.

 

Miadı geçen beyaz reçeteye tabi ilaçlar için:

               Beyaz reçeteli ilaçlar ayrı bir koli olarak hazırlanacaktır.

  1. Miadı geçen ilaçlar eczanelerimizde kullandığımız paket program (Ä°LON, BOTANÄ°K vb.) üzerinden deaktive edilir ve vergiden düÅŸülecekse ekteki dosyada bulunan liste doldurulur ve dilekçe örneÄŸi ile saÄŸlık müdürlüÄŸüne baÅŸvurulur. 4 nüsha ıslak imzalı ve kaÅŸeli olacak ÅŸekilde hazırlanması gerekmektedir. (Belgelerin her sayfasında kaÅŸe-imza olmalı).  
  2. Ä°lacın maliyet fiyatı depocu satış fiyatı üzerinden KDV’ siz olarak yazılmalıdır.
  3. Ä°mha edilecek beyaz reçeteli ilaçlar için SaÄŸlık MüdürlüÄŸü Eczacıları tarafından eczanede veya ilaç miktarı az olması halinde SaÄŸlık MüdürlüÄŸünde kontrol yapılacaktır. Beyaz reçeteli ilaçlar için oda ile iletiÅŸime geçilmesi ve kontrol nerede yapılacağı konusunda bilgi alınması gerekmektedir.
  4. Vergiden düÅŸmeyecek eczacılarımızın müdürlüÄŸe baÅŸvurmasına gerek yoktur. Liste hazırlanacak ve doÄŸrudan odamıza baÅŸvuru yapılacaktır.
  5. Ä°mha edilmesi için listelenen her ilacın mutlaka Ä°laç Takip Sistemi üzerinden de imha bildirimi yapılması gerekmektedir.
  6. Ä°mha edilecek ilaçların içerisinde küpürü-karekodu eksik, kemoterapide kullanılan ilaçlar ve kan ürünleri kesinlikle bulunmayacaktır.
  7. Poşet ile getirilen ilaçların imha işlemi yapılmayacaktır. Birden fazla koli oluşturulmuşsa dilekçede koli adedi belirtilecektir.
  8. Teslim edilen ilaç kolileri ve listeler Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü yetkililerince karşılaÅŸtırılarak kontrol edileceÄŸinden kurallara uyulması önemlidir.

Ä°LON PROGRAMI ÜZERÄ°NDEN MÄ°ADI DOLAN Ä°LAÇLARIN LÄ°STELENMESÄ°

  • Ä°lon anasayfa üzerinden;
  • Hızlı- Ä°ÅŸlemler- Hareketler- Kartlar- Stok- Online Ä°ÅŸlemler vs ÅŸeklinde sıralanan kısayollar üzerinden “STOK” kısayoluna tıklanacak.
  • Açılan Sayfada “ZAYÄ°/MÄ°ADI DOLANLAR” kısmına tıklanacak
  • ITS Tipi “Miad Sebebiyle Ä°mha” kısmı seçilip, karekodlar okutulup excele aktar kısmında liste alınacak.

 

TEBEOS PROGRAMI ÜZERÄ°NDEN MÄ°ADI DOLAN Ä°LAÇLARIN LÄ°STELENMESÄ°

  • Miadı geçen ilaçlar Satış Ekranına okutulur.
  • >Zayi Çıkış >Miadı Geçti >Tamam butonu sırasıyla tıkanarak kayıt tamamlanır.
  • Raporlar ve Ä°statistikler >Ä°laç Raporlama >Zayi Raporu sırasıyla tıklanarak excele aktar bölümünden liste alınır.

 

BOTANÄ°K PROGRAMI ÜZERÄ°NDEN MÄ°ADI DOLAN Ä°LAÇLARIN LÄ°STELENMESÄ°

  • Botanik arayüzünden “Eczane Yardım” tıklanır
  • Eczane yardım menüsünden “Miadı Geçen Karekod Ä°mhası” tıklanır.
  • Ürün açılan pencereye okutulur, “Ekle” ye tıklanır, pencerenin saÄŸ alt bölmesinden “Miadı Geçti” seçilir.
  • Son olarak yine aynı pencerede açılmış olan “Deaktive Et” tıklanır, iÅŸlem sonlandırılır.

 

ECZANEM PROGRAMI ÜZERÄ°NDEN MÄ°ADI DOLAN Ä°LAÇLARIN LÄ°STELENMESÄ°

  • DiÄŸer >Miadı Dolan / Zayi Olan ürünlerin Çıkışı >Toplu Karekod GiriÅŸi (Miadı geçen ilaçların karekodları okutulur) >Karekodları Aktar sırasıyla tıklanarak iÅŸlem yapılır.
  • Yazdır >Ä°mha bildirim Formu yazdırılır (Karekodlu)

 

BYTE PROGRAMI ÜZERÄ°NDEN MÄ°ADI DOLAN Ä°LAÇLARIN LÄ°STELENMESÄ°

  • Stoklar butonuna tıklanır. Miadı Dolan / Zaiyat Çıkışları tıklanır. Ürün okutulur. Yukarıda bulunan imha butonuna basılır.
  • Excele aktarmak için;

Raporlar bölümüne tıklanır, Stok Raporları >Stok Hareketleri Listesi >Ä°ÅŸlem Yeri >Zaiyat / Miadı Dolan Stok Çıkışı tarihle döküm verilir ve excele aktarılır.

 

Ä°l SaÄŸlık Müdürlüklerine baÅŸvuru iÅŸlemleri 12.02.2024-14.02.2024 tarihleri arasında pazartesi,salı ve çarÅŸamba günü yapılacaktır. Eczacılarımızın tarihlere dikkat etmeleri elzemdir. Bu tarihten sonraki baÅŸvurular kabul edilmeyecektir.

 

Tüm meslektaÅŸlarımıza önemle duyurulur.

 

Ekler:

-Itc firma başvuru dilekçesi

-SaÄŸlık MüdürlüÄŸü baÅŸvuru dilekçesi ve liste.

 

 


 
08 Åžubat 2024     Okunma Sayısı : 1589