Nailbey Mah. Kazım Efendi Sokak. 11/A Merkez/Elazığ yonetim@elazigeczaciodasi.org.tr 0424 238 80 80

İLAÇ KRİZİ GÜNDEN GÜNE BÜYÜYOR!


Türkiye'de son iki yıldır yaÅŸanan ilaç krizi büyümeye devam ediyor… Yükselen döviz kurları ve ilaç fiyatlarında uygulanan sabit kur nedeniyle ilaçların %28’si eczaneler tarafından temin edilemiyor

Ülkemizde kullanılan ilaçların yaklaşık %30’unun piyasada bulanamadığını belirten 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası BaÅŸkanı Mehmet UlaÅŸ GÜLER “Ä°laç üretiminde ciddi bir sorun var. Åžubat ayında gerçekleÅŸtirilecek kur güncellemesine kadar bu sorunun daha da artmasının çok ciddi endiÅŸesini taşıyoruz” dedi Ülkemizde baÅŸta kanser ilaçları, aÄŸrıkesiciler ve antibiyotikler olmak üzere birçok ilaca eriÅŸim sorunu yaÅŸanıyor. Buna paralel olarak Türk Eczacılar BirliÄŸi Türkiye çapında büyük bir eczacı mitingine gitmenin hazırlığın yaparken 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası BaÅŸkanı Mehmet UlaÅŸ GÜLER yetkililerden bu konuyu acilen çözüme kavuÅŸturmasını talep etti. GÜLER,“Hali hazırda ilaç dağıtım ÅŸirketlerinden aldığımız bilgilere göre ülkemizde kullanılan ilaçların yüzde 28’i piyasada bulunmamaktadır. Bu her yıl sonunda artık ritüel haline gelmiÅŸ bir sorun. Bu yıl ilaçlara yok çekmek çok hızlı baÅŸladı.  Yok dememiz git gide daha da yükseliyor. Ä°laç fiyat kararnamesi uyarınca yılda bir kez yapılan ve ÅŸubat ayına denk gelen kur güncellemesi yine aynı tarihte yapılırsa önümüzdeki ÅŸubat ayına kadar ilaç yoklarının artmasından endiÅŸe ediyoruz. Maalesef hızlı kur geçiÅŸkenliÄŸi olduÄŸu dönemlerde sanayicilerin ilaç hammaddesi temininde yaÅŸadığı güçlükler özelliklede son 2 yıl içerisindeki pandemi sürecinde ilaç etken maddelerinin fiyatlarının inanılmaz derecede yükselmesi ilaçların temin edilememesinin en büyük nedenlerinden biri oldu” diye kaydetti.

‘’Ä°THAL Ä°LAÇ TEMÄ°N EDÄ°LEMÄ°YOR!’’

Kur farkından kaynaklı ithal ilaçlarda bulunmama oranının bir hayli fazla olduÄŸuna dikkat çeken GÜLER, “Bu ilaç yokları ise ciddi bir anlamda sorun yaratabilmektedir. Bu yıl erken tedbir alınmasında fayda görüyoruz. Biz eczacılar olarak, hastalarımızı ilaçsız bırakmamak için gece gündüz uÄŸraşıyoruz, ilaç temin etmek için çaba harcıyoruz. Hatta bazen kronik ve önemli ilaçları hastalara temin edebilmek için diÄŸer meslektaÅŸlarımızdan, diÄŸer eczanelerden bir kutu da olsa alabilmek için ciddi bir mesai harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘’Ä°LACIN BULUNMAMASI BÄ°ZDEN KAYNAKLI DEĞİL!’’

Hiçbir meslektaşının elinde olan ilaca yok demesinin mümkün olmadığının altını çizen GÜLER, “Hasta saÄŸlığını korumak için yemin etmiÅŸ eczacılar elinde olan ilaca yok demez. Böyle bir ÅŸey söz konusu da olamaz. Ä°laçların olmayışı tamamen mevcut ekonomik ÅŸartlardan ötürüdür. Bu ÅŸartlardan dolayı piyasa da bulunamamaktadır. Daha net ifâde edebilirim ki pandemi süreci sonrasında ilaç etken fiyatlarının ciddi anlamda zamlanması ve diÄŸer ilaç üreticilerin yan dallarda kullandığı ürünlerin fiyatlarındaki zamlanma ilaç yoklarını bu yıl çok ciddi rakamlara ulaÅŸtırdı. Çok basit bir örnekle çocuk ateÅŸ düÅŸürücü ÅŸuruplarını bile bazen eczanelerde hastalarımız bulamayabiliyor. VatandaÅŸlarımızın ÅŸunu bilmesini istiyorum, bunun sebebi eczacılar deÄŸil. Ä°laç üreticilerinin ifâdesine göre ÅŸiÅŸe camdan, ÅŸurup ÅŸiÅŸesi elde edebilmek için çok büyük bir güçlük çekiliyor ve bu ÅŸartlarda ilaç üretiminde de ciddi bir sorun var” dedi.

Åžubat ayında gerçekleÅŸtirilecek kur güncellemesine kadar bu sorunun artmasının çok ciddi endiÅŸesini taşıdıklarını ifade eden GÜLER, “Bu yüzden SaÄŸlık Bakanlığı’nın bu konuda ciddi ve önemli tedbirler alması ÅŸart. Yoksa bu 2-3 aylık süreç hem hastalar için hem de eczacılar ve doktorlar için ciddi sorunlar doÄŸurabilir. EÄŸer bütün bunları ifâde ederken geçen gün, ilaç verenler sendikası baÅŸkanı Abdi Ä°brahim ilaç firmasının sahibi Nezih BARUT bir panelde euro kur güncellemesinden kaynaklı %60’larda bir yükselmesinin gerçekleÅŸmesinin gerektiÄŸini ve hükümetten böyle bir alacaklarının olduÄŸunu söylemiÅŸti. Bu kur düzenlemesinin gerçekleÅŸtirilemediÄŸi takdirde ise çok ciddi anlamda ithal ilaçların temininde zorlanılacağını da açıkça ifâde ettiler. Bu ÅŸartlar altında kur güncellemesinin bir anda hayata geçmesi, ya da acilen baÅŸka tedbirlerin hayata geçmesi gerekmektedir. Çünkü ilaç yoklukları ülkemiz açısından, hasta saÄŸlığı açısından ciddi sorun yaratıyor. Åžunu da gözlemliyoruz, mesela nöbetçi eczanelerde ciddi kalabalıklar oluÅŸabiliyor bunun sebebi ise eczane azlığından ziyade hastaların tek bir ilacı temin edememesinden dolayı eczaneleri gezmek zorunda olmasıdır” diye kaydetti.

‘’SAÄžLIK BAKANLIÄžI ACÄ°LEN ÇÖZÜM ÜRÜTMELÄ°!’’

Bütün bu olumsuzları bir araya toplayınca ilaç krizinin bu yıl daha fazla hissedileceÄŸine dikkat çeken GÜLER, “Her yıl yaÅŸadığımız bu ilaç yokluÄŸunun daha da ciddi bir krize dönüÅŸmemesi için hızlı ve acil tedbir alınması gereklidir. SaÄŸlık Bakanlığı’nın gerek ilaç üreticileriyle gerekse ilaç dağıtıcılarıyla konuyu görüÅŸüp, sorunları dinleyip, acil çözümler üretmesi gerekmektedir. DoÄŸal olarak birde mevsim nedeniyle grip influenza vakası yoÄŸun bir ÅŸekilde mevcut. Bu da hastaların doktor ve eczaneye baÅŸvurmasını arttırınca özelikle bu ilaçlarda ciddi anlamda yokluk yaÅŸanmaktadır. Biz eczacılar olarak haftanın 7 günü 24 saat hastalarımıza ilaç temin edebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Her türlü uÄŸraşı ve çabayı vereceÄŸiz ama piyasada olmayan, bulunmayan, temin edilmeyen bir ilacı da hastalarımıza ulaÅŸtırma ÅŸansımız yok. Bu olay en çok bizi üzmektedir. Hasta saÄŸlığını korumak adına yemin etmiÅŸ bir meslek grubu olan bizler hastamızın tedavisinin aksamasını görmek zorunda kalıyoruz ki, bu hastalarımız kadar bize de acı veriyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.



 
22 Kasım 2022     Okunma Sayısı : 342