STOĞU YAPAN FİRMALAR SUÇLANAN BİZİZ
Son günlerde yaşanan ilaç sıkıntıları nedeniyle eczanelerin zan altında bulunmasına tepki gösteren 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER “Hiçbir meslektaşımın ilaç stoklamak gibi bir derdi yok tam tersine ilaçları temin edebilmek için gayret sarf ediyor” dedi.
ve ilimizde yaklaşık 200 ilacın temininde vatandaşlarımız zorluk çekiyor. Vatandaşlar ilacı temin edemeyen eczaneyi, eczacılarda şubat ayında döviz kurunun güncellenmesini bekleyen firma ve ecza depolarını sorumlu tutuyor. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER, yaklaşık bir buçuk aydır ilaç sıkıntısının yaşandığını ve bunun sorumlusu olarak ilaç firmalarını ve depolarını gösterdi.
İlacın bulunmaması kesinlikle bizim suçumuz değil
GÜLER “Depoda ara ara ilaç sıkıntısı oluyordu ama hastalar zorlanmadan ilaçlarını temin ediyordu. Son bir buçuk aylık süreçte bu sıkıntılar biraz arttı. Birkaç yüz kalem ilaçta yokluk sıkıntısı çekiliyor. Bazı ilaçlar hiçbir şekilde bulunmuyor, bazıları ise kısıtlı olarak bulunabiliyor. Bu neden kaynaklanıyor derseniz bu kesinlikle eczanelerden kaynaklanmıyor. Eczacılarımız 7/24 halka hizmet ulaştırabilmek için uğraşıyorlar. Hiçbir meslektaşımın ilaç stoklamak gibi bir sıkıntısı yok tam tersine ilaçları temin edebilmek için gayret sarf ediyorlar. Bu sıkıntı ilaç firmalarından kaynaklanıyor. İlaç fiyat kararnamesine göre yılda bir kez ilaçlarda fiyat geçişleri yapılıyor. Bu durum Şubat’ın ortalarına denk geliyor. Bu önceden bilindiği için ilaç firmaları ilaçları kısıtlı veriyor. Bazı ilaç firmaları gümrükten ilaç çekmiyorlar. Depolara da ilaçları biraz kısıtlı vermeye yönelik bir eğilim var ve bu sebepten dolayı meslektaşlarımız ilaca ulaşamıyorlar” diye konuştu.
Bulamadıkları ilacı birkaç eczaneye sorsunlar
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Elazığ’da çok bir ilaç sıkıntısı yaşatmadıklarını vurgulayan GÜLER “Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Elinde olmayan ilacı diğer meslektaşından temin ederek ve eczaneler arası takas yaparak bir şekilde ilacı hastalara ulaştırmaya çalışıyor meslektaşlarımız. İlaç yokluğu kesinlikle eczanelerden kaynaklı değil. Bu sıkıntılarında çok uzun sürmeyeceğini umuyorum. Vatandaşlarımız bir ilacı bir eczaneden bulamayabilir, eczacı da depodan bulamayabilir ama diğer eczanelere sormaya çalışsınlar. Bizim eczaneler arası takas diye bir sistemimiz var ve bu yöntemle hastalarımızın sıkıntılarını çözme şansımız var. Fiyat güncellemesinden sonra firmaların ve depoların ilaç tutma işini bırakması takdirinde insanlara daha iyi hizmet vereceğiz” dedi.
Çözüm; fiyat güncellenmesini yılda birkaç defa yapmak
Yaşanan ilaç sıkıntısının önüne geçilmesi için fiyat güncellemelerinin yılda bir kez yapılmasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen GÜLER “Benim düşüncem fiyat güncellemelerinin yılda bir kez yapılması yerine parçalara bölerek yılda birkaç kez yapmak. Burada kamuyu da maddi açıdan zarara uğratmadan yılda 3-4 kez yapılırsa ve zam miktarları küçük tutulursa ilaç firmalarının bu işe tenezzül etmeyeceğini düşünüyorum. Bu sistem devam ederse ve bu zam geçişleri yüksek olursa belki de her yıl bu sıkıntıyı yaşayacağız. Bu da her sene vatandaşların ilaca ulaşımında sıkıntı yaşatır” diye kaydetti.
Her gruptan hastanın ilaçlarının bulunmadığını ifade eden GÜLER “Bir çeşit şeker ilacı, bir çeşit tansiyon ilacı veya kanser hastalarının kullandığı beslenme mamaları bulunamayabiliyor. Diğer çeşitleri piyasada varken o ilaç bulunmuyor. Hastalara bunu da izah ediyoruz, bu ilaç yok ama bu ilacın işlevini görebilecek başka bir ilaç var. Bu ilaç için doktorunuzla görüşün bu ilacı reçeteye yazsın diyoruz. Hekimlerimiz de bu konuda gayret gösterdiği için biraz sıkıntıların azalması söz konusu oldu” diyerek sözlerini tamamladı.
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ https://www.gunisigigazetesi.net/elazig-guncel/stogu-yapan-firmalar-suclanan-biziz-h69181.html